5 spørgsmål, som din marketingleverandør vil elske eller hade dig for.

Måske har du hørt historier om virksomheder, der har brugt mange tusinde kroner på marketing uden at se skyggen af effekt? Måske har du endda selv oplevet at blive fanget i en aftale med et bureau, som var svær at komme ud af?
Der findes heldigvis stadig mange hæderlige bureauer og freelancere i markedet, men det kan være svært at gennemskue, om du får værdi for pengene, når du vælger samarbejdspartner. Her kan du lære om fem spørgsmål du skal stille, så du undgår at blive snydt. Alt efter hvor dygtigt, professionelt og fokuseret på din succes din fremtidige samarbejdspartner er, vil de enten elske eller hade dig for spørgsmålene.

5 spørgsmål til din marketingleverandør

Som uafhængig marketingrådgiver sker det desværre lidt for ofte, at jeg hører om virksomheder, der føler sig snydt, når de har købt ydelser ude i byen. Generelt er der mange dygtige leverandører, der tilbyder indholdsarbejde og digital marketing, men der er desværre undtagelser. Og hvis man som marketingansvarlig ikke helt har den tilstrækkelige baggrundsviden er der risiko for at blive snydt.

Hvis du vil minimere den risiko, er der 5 områder, hvor du bør være på vagt og stille kritiske spørgsmål. Det gælder uanset, om du vælger marketingleverandør til content eller andre områder af marketingpaletten.

1. Hold øje med kontrakterne

Udfordringerne med brodne kar vil være til at overskue, hvis det var let at slippe ud af aftalerne. Men det er bare ikke altid tilfældet. Det kan være, at leverandøren har beskyttet sig gennem en lang opsigelsesaftale, så du er låst til at samarbejde med dem og betale et fast beløb i 6-12 måneder eller mere. Den type retaineraftaler med langt opsigelsesvarsel er særligt udbredt hos digitale bureauer, der arbejder med SEO eller Google Ads. Påskuddet er, at det kan tage lang tid, inden man som kunde ser resultater.

Men en ordentlig marketingleverandør sørger for at forventningsafstemme det med kunden inden parterne indgår aftale. En bindingsperiode er ofte slet ikke nødvendig. Det handler om gensidig tilfredshed. Fra den anden side af bordet kunne det også være, at du som kunde var ekstremt krævende, så leverandøren vil gerne have mulighed for at komme ud af en aftale med kort varsel.

Det skal du spørge om:
Spørg til bindingsperioder i kontrakten og vær meget påpasselig med at skrive under på noget, hvor du binder dig i mere end 3 måneder.

2. Hav kontrol over data og login

Det lyder som 2011, men denne påmindelse er desværre stadig nødvendig. Dette gælder specielt ved samarbejde på online annoncering, som bliver udført af eksterne partnere. Du skal altid have fuld adgang til dine egne konti. Leverandørens arbejde bør altid foregå her, så annoncering bliver fakturereret gennem dig (dermed undgår du også at der bliver lagt procenter ovenpå selve annoncebudgettet). Du skal så vidt muligt oprette en ny bruger til leverandøren. Dermed så du ikke risikerer at smække dig selv ude, hvis der opstår tvister.

De fleste platforme kan håndtere flerbrugerstyring, så i stedet for at dele dit login til fx Google Ads giver du adgang til leverandørens konto – Og kan let slå det fra igen den dag samarbejdet ophører. På den måde opretholder du data og historik på, hvad der er gjort. Du betaler for at få hjælp til din marketing – ikke for at afgive data. Det sikrer også gennemsigtighed, så du kan gå ind og tjekke at annoncerne kører og er sat op som lovet.

Det skal du spørge om:
Spørg om du har fuld adgang til alle konti, som leverandøren arbejder med på dine vegne.

3. Dyrt og stort er ikke altid bedst

Blandt IT-indkøbere har der i mange år hersket en form for mantra:

Ingen er nogensinde blevet fyret for at vælge IBM.”

Det var dengang IBM var markedsledende og nytænkende.

I dag kræver det en halvstor digital værktøjskasse at arbejde effektivt i marketing. Der skal de rigtige platforme til web, CRM, marketing automation, datahåndtering, og de skal alle tale sammen med virksomhedens øvrige systemer. Og der skal også en del digitale redskaber til for at marketingafdelingen kan udføre sit arbejde.

Men modsat IBM’s storhedstid går udviklingen hurtigt. Det brand, der var klassens bedste for fem år siden, er det ikke nødvendigvis længere. Jeg har stadig til gode at se en digital platform, der kan alt det marketingafdelingen har brug for, OG som rent faktisk også kan betjenes i praksis.

Mange virksomheder overinvesterer i teknik i håbet om at dyre platforme og veletablerede udviklingshuse kan hjælpe dem endnu længere end de mindre kendte. Det fører ind imellem til frustrationer, når kunden finder ud af, at den dyre løsning faktisk ikke var den bedste. Og måske er det bedre at være en mellemstor kunde ved et lille udviklingshus, end en lille kunde i et stort hus?

Det skal du spørge om:
Kig på din virksomhed fra udbyderens side: Er dine forventninger og dit budget, noget der gør dig attraktiv som kunde? Eller skal du vælge en lidt mindre udbyder eller en standardløsning, der bedre matcher din nuværende forretning og så nå 90% i mål?

4. Kontakt referencer

En liste med flotte logoer på leverandørens website kan virke overbevisende, men du har brug for at undersøge dybere. Lidt research og et opkald til et par tidligere kunder kan spare meget hovedpine – det er faktisk ikke anderledes end at tjekke referencer på en ny medarbejder. Men en del tager let på det, når det kommer til at hyre eksterne leverandører til marketing.

Selvom det lyder simpelt og indlysende, så gør dig selv den tjeneste at bruge en halv time på at ringe til et par af leverandørens tidligere eller nuværende kunder.

Det skal du spørge om:
Spørg leverandøren om du må kontakte en af deres nuværende kunder. Hvis reaktionen er afvisende eller leder til en dårlig undskyldning, såh…

5. Vær sikker på, hvad du skal have leveret

Et godt leverandørsamarbejde går begge veje. De fleste bureauer og freelancere synes det er sjovere at arbejde med en kunde, der melder forventninger klart ud, og som ved hvad han/hun vil ha’ og ikke vil ha’. Med klare forretningsmæssige mål, gode briefinger og konstruktiv feedback kommer du meget længere. Fra leverandørens side er det ikke sjovt at skulle gætte sig frem til, hvad kunden forventer på den anden side.

Det giver både et bedre samarbejde på den lange bane og hjælper dig til at opsnuse bluff, inden du vælger leverandør. De tvivlsomme spillere i branchen lukrerer på, at kunden ikke har sat sig ind i egne behov og, hvad det i virkeligheden er de køber. Så er det nemt at levere en automatisk månedsrapport med søgeord uden at angive, hvor mange der søger på ordene, eller et overblik på eksponeringer af dine annoncer uden at vise, hvor meget der har ledt til nye henvendelser eller salg.

Du skal være kritisk over for, hvem du vælger at samarbejde med, men det gør du bedst ved at kende dit eget behov. Sat lidt på spidsen – som David Lorentzen gør her – har du det bureau, du fortjener.

Det skal du spørge om:
Spørg dig selv, hvad det I virkeligheden er, du er ved at købe og brug lidt tid på at sætte dig ind i det. Er du i tvivl, kan du få en second opinion på, om du har behov for et nyt website, søgemaskineoptimering eller hvad du nu er ved at indkøbe. For du skal ikke kun rådgive dig hos din mulige leverandør – du spørger jo også andre end brugtvognsforhandleren, når du skal købe ny bil.

Det optimale samarbejde tager tid

Forhåbentligt er du nu i stand til at gennemskue de luskede typer i branchen.

Men et optimalt samarbejde med din nye freelancer, konsulent eller bureau kræver mere. Du bør betragte processen som ved en ny medarbejder. Det er sjældent bare plug’n play; det tager tid – også din tid – inden den nye leverandør er selvkørende. Og den vigtigste viden om markedet og jeres produkter, sidder du selv på. Den viden er særlig vigtig at få sat i spil, hvis du og leverandøren arbejder med content marketing.

Hvis du er i en situation, hvor du overvejer om en mulig leverandør kan løse opgaven, er du velkommen til at kontakte mig for et uafhængigt råd eller en second opinion.