Arbejder du med indholdsmarkedsføring, er det værd at kigge på, hvordan musikindustrien fungerer. Musik er også indhold. Og måden musikere producerer musik på og musikindustrien fungerer på, giver gode overvejelser til dig, der arbejder med indhold i markedsføringen. Her får du fem ligheder mellem indholdsmarkedsføring og musikere.
Ja, du læste rigtigt. Dette indlæg fokuserer på inspiration til indholdsmarkedsføring fra musikindustrien – og ikke medieindustrien – der ellers ofte bliver nævnt som inspirationskilde til virksomheder, der skal markedsføre sig ved brug af indhold.
Musikere tjener ikke penge på indholdet men på slutproduktet
En musiker lever og ånder for at lave musik. Men det betyder ikke, at salg af musik er hovedforretningen. Hvad enten musikken distribueres som streaming på tjenester som Spotify, downloades på iTunes eller sælges som god gammel CD i pladebutikken, går der kun en ganske lille procentdel retur til musikeren ved salget. ”Cuttet” er markant større, når et band sælger billetter til koncerter eller merchandise. Det er musikerens slutprodukt rent forretningsmæssigt – musikken er bare indhold.
Men uden indhold – ingen business.
Overvej, hvad din virksomheds marketingafdeling kunne udrette, hvis indholdet bliver brugt til at lede potentielle kunder hen mod de varer, din virksomhed tjener flest penge på?
Musikere inviterer gæster ind for at nå ud til et større publikum
I musikindustrien er det meget udbredt, at invitere gæsteartister ind. Ofte er det sangere, som medvirker i duetter. Normalt bliver det vist som her, hvor Nephew feat. Marie Key fremfører Gå Med Dig. Et andet eksempel er Lionel Richie, der fik blæst karrieren i en ny retning med et album, der udelukkende består af duetter med country-stjerner.
Men tag ikke fejl af formålet. Hver kunster er et brand og duetter tjener samme formål som krydsmarkedsføring – eller gæsteindlæg på en blog. Det handler om at række ud til et større publikum.
Overvej, hvem din virksomhed kunne lave duetter med ved at invitere personer eller andre virksomheder med fælles publikum eller målgruppe til at lave indhold.
Musikere er dedikerede og udgiver nyt materiale med jævne mellemrum
Demo’er, Singler, EP’ere, albums, koncerter, turnéer… Musik er ikke bare musik, og der er mange formater, musikken skal passes ind i. En single er interessant i en kort periode, et helt album eller en turné lidt længere. Når en musiker laver sange, sker det i en cyklus: publikum forventer en single, et helt album og gerne et mere i nogenlunde samme stil et par år efter det første album. Alternativet er et budskab om, at bandet er gået i opløsning.
Med indholdsmarkedsføring fungerer det i samme stil. Du kan være heldig at opnå dit mål med et one-hit-wonder, men du kommer længst ved at udgive indhold med jævne mellemrum og i forskellige formater, som musikerne gør.
Overvej hvad du har af indhold i dag, som dine kunder synes om og som du med fordel kunne producere mere af på en systematisk måde.
Musikere sampler gamle numre om til nye
Mange musikere ynder at samle gamle numre. De tager eksempelvis et guitar-riff eller en basgang og bruger den, når de laver nye numre. Er det originale nummer ikke deres eget, kræver det rettigheder og kreditering.
Når du laver indhold, behøver du heller ikke komponere en symfoni helt fra bunden. Det vil alligevel være kedeligt, hvis der var for mange Mozart’er. I indholdsmarkedsføring fungerer sampling også fint: Her hedder det content curation og går ud på, at du samler og videregiver relevante nyheder og information til dit publikum. Bare husk at kreditere kilden.
Overvej om du ville kunne erstatte de nyhedsbreve og fagblade, som dine kunder abonnerer på, med en målrettet, kontinuerlig strøm af nyheder, som interesserer dem.
Hvem er rockstjerne i din virksomhed?
Du kender Bono, men hvad er det nu lige ham trommeslageren i U2 hedder? Bands har rollefordelinger og ofte står en person klarere i hukommelsen end andre. Som regel er forsangeren den med mest attitude og lyser op som den største rockstjerne.
Navnet på et band svarer til navnet på din virksomhed. Navnet på rockstjernen er den personlige afsender af indholdet. I 2013 kan du ikke gemme dig bag et logo. Du skal ud og dele, kommentere og engagere med målgruppen og vise din ekspertise – ikke blot fortælle om den. Rockstjernerne får deres position, fordi de er synlige, udadvendte og ofte går veje, som andre ikke gør.
En rockstjerne i din virksomhed er en talsmand, hvis navn og personlighed ofte rækker længere ud end virksomhedens brand. Se eksempelvis dette line-up af talere fra den kommende Web Summit – kun ansigter og navne, ikke et eneste logo.
Overvej hvordan din virksomhed vil se ud som et rockband. Hvem er mest egnet til at synge for og være rockstjernen som afsender indholdet? Og er der et hold bagved, der kan spille sammen og holde rytmen?
2 Comments
Mikkel
Hej Joakim,
Sjov parallel du drager mellem musikere og CM. Jeg tror især at kontinuitet er vigtigt, som du påpeger kan det være smart at man systematisk holder læserne varme. Tilgengæld tror jeg man skal være påpasselig med “more of the same”, jeg kunne frygte at man på længere sigt mister en del læsere.
Hubspot har været enormt dygtige til at lave content, men på et tidspunkt følte jeg faktisk som læser at det var de samme budskaber de kom med – bare i en anden indpakning. Og det gjorde faktisk at jeg i en længere periode stoppede med at læse deres blog, så jeg tror variation er vigtigt.
Joakim Ditlev
Tak for feedback, Mikkel.
Jeg køber dit argument, og hvis vi skal blive i musik-analogien, så skal man følge med tiden og udvikle sit indhold. Medmindre ens målgruppe er i det traditionelle segment og aldrig kunne drømme om at høre andet end Dansktop-musik og klappe med på 2 og 4.
Comments are closed.