Hvad er Google Search Console, og hvad kan du bruge det til i content marketing?

Engang var det nørdernes værktøj, men Google Search Console har fået nye funktioner, som du skal kende, når du arbejder med content marketing. Her kan du læse, hvad Google Search Console er, hvilke dele af det du kan bruge i content marketing arbejdet og hvorfor det er blevet ekstra vigtigt at holde øje med i februar 2018.

Google Search Console - hvad du skal bruge det til i content marketing
Måske er du stødt på Google Search Console i forbindelse med søgemaskineoptimering eller ved lancering af et nyt website? Tjenesten kan en del mere og har for nylig fået funktioner, som du bør kende til som content marketer. Især efter 15. februar hvor Google Chrome har fået indbygget adblocker.

Inden vi kommer så langt, så lad os få det basale på plads.

 

Hvad er Google Search Console?

Google Search Console er en gratis tjeneste fra Google, som giver dig overblik over, hvordan dit website bliver afkodet af søgemaskinerne. Det kan være status på indeksering af dit website, hvilke sider der linker til dit site og hvilke placeringer du har opnået i søgeresultaterne.

Her kan du se et tre af de søgeord, der sender mest trafik til contentmarketing.dk.

Google Search Console - content marketing ord

Udover værktøjer til at få indsigt i søgemaskineoptimering, viser Google Search Console også, hvis du har irriterende reklamer på dit website. I så fald de blive blokeret hos brugere, der anvender Google Chrome, hvilket i Danmark er 51% af alle brugere. Når dit website er renset for de elementer, som Chrome ikke bryder sig om, er det via Search Console du melder tilbage, at alt er ok.

Google Chrome udbredelse i Danmark januar 2018

Google Search Console hed Webmaster Tools indtil 2015. Derfor finder du tjenesten på www.google.com/webmasters/ – dog kun frem til den dag nullerne ringer og kræver deres jobtitel tilbage.

 

Hvad skal du bruge Google Search Console til i content marketing?

Svaret på det spørgsmål kommer an på, om søgemaskineoptimering fylder meget i dit content marketing arbejde. Hvis det gør, er det her, du får den mest præcise indsigt i, hvilke produktrelaterede spørgsmål dine potentielle kunder stiller.

Her kan du finde inspiration til nyt indhold ved at finde de søgeudtryk, som har mange
visninger, men hvor du kun får en minimal del af trafikken. Her er der potentiale for at overhale en konkurrent, hvis du kan give et bedre svar på den potentielle kundes spørgsmål. Den metode kan du læse mere om i Brevkassetaktikken.

Har du allerede meget indhold, kan du bruge data fra Search Console til at finde ud af, hvilket indhold du skal forbedre. Står der ”position 11” i Search Console ved at af søgeordene, er du røget om på side 2 i Google – Og her er mere dødt end en strandkiosk i juleferien.

Det kan også være, at du har indhold, som er fint placeret, men som kun ganske få klikker på. I begge tilfælde kan du kaste dig ud i en gang content marketing optimering. Det vil ofte bedre kunne betale sig at genbruge og optimere gammelt indhold end at starte helt forfra.

 

Google beskytter mod irriterende reklamer – som Dracula beskytter blodbanken

Mange brugere bryder sig ikke om bannerannoncer, pre-rolls på videoer og andre irriterende elementer. Det har man hidtil skulle bruge specielle browsere eller adblocker plugins for at undgå. Men siden 15. februar 2018 har Google Chrome haft indbygget adblocker.

Det er dog ikke alle typer annoncer, som Chrome blokerer. Det er i første omgang formater som pop-up bokse med nedtælling og videoannoncer med lyd, der afspiller automatisk. Så du vil f.eks. stadig kunne se de fleste typer bannerannoncer og AdWords. Google sidder nemlig selv med ved bordet i Coalition for Better Ads, hvor de sammen med Facebook og brancheorganisationer som IAB bestemmer standarderne for, hvornår en reklame er for irriterende.

Kritikerne sammenligner det med at lade Dracula vogte blodbanken, og der findes allerede nu en række undtagelser for irriterende annoncetyper, som trænger gennem filteret i Chrome. F.eks. prerolls på YouTube – som pudsigt nok er ejet af Google.

 

Opdag blokerede elementer i Search Console

Selvom du kun har et enkelt element, der er for irriterende, bliver alle annonceelementer på dit site blokeret i Chrome. Værd at bide mærke i, hvis du arbejder hos et redaktionelt medie, der har indtjening på digitale annoncer.

Det er her Google Search Console kommer ind i billedet.

Lad os sige du har en pop-up på din blog, hvor de besøgende kan tilmelde sig et nyhedsbrev. Den fylder det meste af skærmen og er irriterende i eksemfremkaldende grad.

Så opdager du på et tidspunkt, at den er blokeret i Google Chrome på enten:

  1. Den hårde måde. Du undrer dig over, at antallet af nyhedsbrevstilmeldinger er kraftigt reduceret over en længere periode. Selve fejlsøgningen er også kompliceret, for det er kun omkring halvdelen af alle besøg, der kommer fra Chrome og dermed bliver blokeret. Så der er ikke rød alarm i rapporterne.
  2. Den forebyggende måde. Du kigger hver uge i Search Console under Ad Experience for at se, om der er registreret irriterende elementer. Hvis der er det, kan du hurtigt fjerne dem eller genudgive i et mindre træls format, så du ikke generer Google og dine brugere.

Listen med blokerede typer reklamer er lang, men der er stadig en del formater, som går gennem filteret. Så det er ikke et dødsstød til bannerannoncen, men mere et kraftigt signal om, at det er bedre at tiltrække dine potentielle kunder frem for at forstyrre dem.

Jeg håber denne artikel har gjort dig klogere på, hvad Google Search Console er, og hvad der er værd at vide relateret til content marketing. Hvis det er første gang du hører om det, og du administrerer et website, vil jeg anbefale, at du registrerer dit website, så du kan begynde at indsamle vigtig data – og få besked fra Google, hvis noget ikke er i orden.