Skal du sætte turbo på din indholdsbaserede marketing, har du brug for at finde de søgetermer, som dine potentielle kunder bruger. De skal gerne ramme det indhold du laver, når de går på Google, så du skal kende hvad de søger på, hvor mange der søger, hvor hård konkurrencen er og så ellers lave noget interessant indhold, der matcher søgningen. Du får her 5 lækre links til at lette arbejdet, når du skal finde søgetermer.
En af fortræffelighederne ved content marketing er, at du kan opnå mere organisk trafik. Ikke ved et fingerknips, men ved at lave indhold som matcher de spørgsmål dine kunder har til dine produkter. At finde de rigtige søgetermer – også kaldet keyword research – er første step. Herefter skal du undersøge, hvilke termer det bedst kan svare sig at optimere efter – altså keyword analysen.
Lyder det kompliceret? Ikke hvis du starter ud med disse 5 links.
Ingen teoribog til at finde søgetermer
Når du skal finde søgetermer, er der ikke nogen teoribog at studere og ingen facitliste, der passer til din branche. Det gælder om at tage ved lære af specialisterne og være lidt snu.
1 – Whitepaper om søgeordsanalyse
Skal du debuttere på keyword-holdet, vil jeg anbefale at læse Nikolaj Mogensens whitepaper om søgeordsanalyse. Den er udførlig, på dansk og giver dig tilstrækkelig viden til at gå i gang.
2 og 3 – værktøjer til at finde relaterede søgetermer
Link 2 og 3 går til værktøjerne Google Keyword Tool og Übersuggest. Sidstnævnt har jeg selv kun skrabet i lakken på, men det blev anbefalet af alle, da jeg spurgte efter forslag på Twitter forleden. Du taster simpelthen kendte søgetermer ind, og værktøjet spytter lignende forslag ud, som du kan tilføje på din liste.
Hav indholdet i baghovedet
Når du leder efter søgetermer, så husk at de fleste anbefalinger er lavet med e-handel i mente. Du er sikkert mere på udkig efter søgetermer, der kan lede folk hen på dit indhold frem for dine produkter.
4 – Tips til at finde long-tail søgetermer
Michael Aagaard tænker content marketing og har et par gode tips til, hvordan du finder meget specifikke søgetermer, som er godt at bruge som eksempelvis titler på blog posts eller videoer. Med andre ord: Long-tail keyword research.
5 – Tjek om søgeordet passer ind i dit indhold
Når du har fundet søgetermer, skal de prioriteres. En effektiv måde at gøre det på, er at udsætte dine søgetermer for Content Marketing Institute’s tjekliste til at udvælge søgetermer. Det fungerer som reference, når du finder nye søgetermer: Et ”ja” til alle spørgsmål på tjeklisten, og din søgeterm er kvalificeret til at du kan bruge det i dit webindhold.
Man ved aldrig med bier
Man kan aldrig vide, hvad bier tænker, siger Peter Plys. Han kunne lige så godt tale om dine kunder.
Mikkel Plæhn gjorde mig opmærksom på, at de kendte værktøjer og teknikker kun giver dig resultater, som minder om dem du allerede kender. Hvis du ikke er helt med på dine kunders jargon og ordvalg, risikerer du at få placeringer på de forkerte søgetermer. Mikkel forklarer med et eksempel fra hans egen forretning:
Det startede med, at jeg bed mærke i, at folk ikke kaldte vores pejse for “biopejse”, men derimod noget helt andet. Jeg begyndte derfor at kigge emails nærmere igennem og indsamle flere data. Ved at anvende alle de emails og opkald, som jeg fik fra potentielle kunder, fandt jeg hurtigt frem til bestemte ord, de brugte til at beskrive forskellige produkter. Kunder ved ikke altid hvad de søger efter, derfor beskriver de ikke altid produkterne, som man tror. Der kan være en del gode keywords at hente her.
Mikkel har selv brugt blogging som content marketing taktik i hans virksomhed.
Men uanset hvad specialisterne siger, så glem ikke at læse Google’s egne anbefalinger. Google leverede tidligere på måneden et leverstød til garvede linkbuildere, da de rettede nogle væsentlige linjer i deres guidelines: Nu bliver engagement og deling på et website fremhævet som en måde at opnå bedre rankings på. Tidligere var indgående links til sitet fremhævet.
I content marketing behøver du ikke vide alt om SEO. Men med de rigtige søgetermer kommer du et godt stykke. Resten handler om at lave indhold, som dine kunder synes om.
Hvad synes du?